REFORMBEVAKAREN: Analys och kommentar

Januaripartierna sviker företagen

Det har snart gått fyra år sedan kompetensutvisningarna började uppmärksammas och tyvärr sker de fortfarande. Ali Omumi var ingenjör på ABB. Farzad Ban utvecklade visumplattformar för 60 länder. Jin-yu Lu studerade vid Karolinska institutet och arbetade sedan som läkemedelsutvecklare i Sverige i fyra år. De är bara tre av de otaliga personer som utvisats på bagatellartade grunder, även efter Luciadomarna i december 2017.

Punkt 21 i Januaravtalet lovar att lösa detta, men ingenting har hänt. Utredningen som skulle tillsättas 2019 är fortfarande inte på plats. Förseningen är dock längre än bara några veckor. Redan 2016 uppmärksammade Timbro de stora problemen med orättvisa utvisningar. Inte långt senare, i november 2016, plockades bollen upp av samtliga riksdagens partier – inklusive regeringspartierna – som uppmanade migrationsminister Morgan Johansson (S) att hantera problemet.

Efter ett år hade så lite hänt att riksdagen förberedde lagstiftning utan regeringens inblandning. Ytterligare två år senare har Morgan Johansson inte lyckats lösa någonting.

Otaliga är de fall av arbetskraftsinvandrare som utvisats på orimliga grunder. Personer som försörjt sig själva och stått på egna ben, men som tagit ut för lite semester, missat att räkna upp lönen med en hundralapp, eller haft fel försäkring i några månader hos en tidigare arbetsgivare.

Att direktiven försenas är inte bara en fråga om veckor, utan ytterligare ett svek mot företagen, ekonomin och de invandrare som bidrar till vårt välstånd.