REFORMBEVAKAREN: Analys och kommentar

Tro inte på regeringens löften

Socialdemokraterna har under de senaste fem åren ansträngt sig hårt för att inte deras misslyckanden ska synas. Inför valet 2014 lovade Stefan Löfven att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. I takt med att det blivit uppenbart att målet inte skulle nås har Socialdemokraterna försökt flytta fokus.

»Nu kraxar inte olyckskorparna så högt längre«, sade Stefan Löfven för ett drygt år sedan, och pratade om att ungdomsarbetslösheten hade minskat. »Det var aldrig ett löfte«, försvarar sig Magdalena Andersson när alla insett att löftet inte kommer uppfyllas, för att sedan prata om sysselsättningsgraden.

Det var inte det enda löftet på arbetsmarknadsområdet. Arbetsförmedlingen har fått en hel skog av uppgifter, klatschiga namn och högt ställda löften, 90-dagarsgarantin har misslyckats och av alla fina ord har det inte blivit mycket resultat. Det har, kort sagt, gått åt skogen.

För även om arbetslösheten har sjunkit i Sverige, har den sjunkit mer i nästan alla EU-länder. Även om sysselsättningen har ökat har Sverige kramat ur mindre ur högkonjunkturen än andra jämförbara länder.

Nu närmar sig högkonjunkturens slut och de stora strukturella problemen på arbetsmarknaden är kvar. Arbetslösheten bland utrikes födda är hög, många lever fortfarande på bidrag, det är dyrt och krävande att anställa och miljarder och åter miljarder kastas på verkningslösa åtgärder.

Ska fler människor släppas in på arbetsmarknaden behövs politisk förändring.

Flera bra reformer har skissats upp i Januaravtalet. Arbetsförmedlingen ska göras om, värnskatten avskaffas, arbetsrätten göras mer liberal, skatten på arbete sänkas och flexicurity införas. En mer flexibel arbetsrätt, flexicuritylösningar och sänkt skatt är några mycket viktiga förändringar för att få arbetsmarknaden att fungera bättre. De steg som hunnit tas hittills pekar också åt rätt håll.

I bästa fall kan det bli riktigt bra.

Men om det är någonting förra mandatperioden har visat är det att målsättningar och fina ord inte räcker. Regeringen kan inte utvärderas på sina löften eller tillsatta utredningar. Det är fortfarande upp till bevis för Januariavtalet. Arbetsmarknaden väntar fortfarande på politik.